Winterwende met Sotto Voce en Möbius Ensemble

Op 10 en 11 december 2016 voeren wij samen met gemengd koor Sotto Voce het kerstconcert Winterwende uit in Breda en Tilburg. Wij worden hierbij muzikaal ondersteund door het Möbius Ensemble Tilburg. De afwisseling van beide koren zorgt voor verschillende kleuren binnen het concert. Ook brengen we met dit concert niet vaak uitgevoerde muziek van hedendaagse componisten ten gehore.

Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele culturen op het noordelijk halfrond als feest gevierd, omdat dit het moment bepaalt waarop het licht na een periode van duisternis en verwijdering, rechtsomkeert maakt en de dagen weer gaandeweg beginnen te lengen. Een feest waarbij de zon aangemoedigd wordt om weer te gaan schijnen en de duisternis verdreven wordt. Het midwinterfeest werd in de 4de eeuw na Christus toegeëigend door het christelijk geloof. En 25 december werd de geboortedag van Jezus de brenger van Licht.

In ons concert vinden we het licht en de feestelijkheid terug in het Gloria van de Noorse componist Ola Gjeilo en het sprankelende Eg vil lofa eina Þá van de Ijslandse Bára Grimsdottir. Ook het Magnificat van de componist Durante draagt bij aan het feestelijke karakter van de winterwende. In de Hymn to the Virgen en A boy was born van Britten wordt de moeder van dit bijzondere kind geëerd, en zijn mysterieuze geboorte wordt prachtig verklankt in het prachtige O Magnum Mysterium van Lauridsen. We vinden nog een flard van de koude en donkere dagen in Nothern Lights van Ola Gjeilo Ook willen we graag een ode brengen aan de oorpronkelijke kerstliederen die prachtig bewerkt zijn door Vaughan Williams. Kortom een programma van inkeer en feestelijkheid.

Meer informatie over tijd en locatie vindt u in Concerten>>.